TURKRAD 2025 | 46. Ulusal Radyoloji Kongresi

Bildiri Gönderimi

BİLDİRİ SON GÖNDERİM TARİHİ
Kongre Bilimsel Kurulu tarafından bildiri özeti son gönderim tarihi 24 Mart 2025 olarak belirlenmiştir.

BİLDİRİ ÖZETLERİ VE ÖZETLERİN SİSTEME YÜKLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLER
Bildiri özetleri, kongre web sitesi üzerinden, “online” olarak, sunum şekli açısından “Sözlü Bildiri” veya “Poster Bildiri”; bildiri türü açısından “Olgu Sunumu” veya “Resimlerle Bir Konu” veya “Araştırma Yazısı” başlıkları altında sisteme yüklenecektir.

“Araştırma Yazısı” kategorisindeki bildiri özetleri “Sözlü Bildiri” veya “Poster Bildiri” olarak gönderilebilir. “Olgu Sunumu” ve “Resimlerle Bir Konu” kategorilerindeki bildiri özetleri ise sadece “Poster Bildiri” olarak gönderilebilir; “Sözlü Bildiri” kategorisinde gönderilmemelidir.

Bilimsel kurul bildirileri, “Sözlü Bildiri” veya “Poster Bildiri” olarak değiştirme hakkına sahiptir.

Bildiri özetleri (kaynaklar, anahtar kelimeler, tablo ve resim altyazıları hariç) 4500 karakteri aşmamalıdır.

Bildiri dili Türkçedir. Başka dillerde gönderilen bildiriler kabul edilmeyecektir.

Bildirinin daha önce herhangi bir dergide yayımlanmamış olması gerekmektedir.

“Araştırma Yazısı” özetleri “Giriş ve Amaç, Gereç ve Yöntem, Bulgular, Tartışma ve Sonuç” şeklinde yapılandırılmalıdır. “Araştırma Yazısı” başlığı altında gönderilen özetler hakemler tarafından; yazım kurallarına uyum, başlık-içerik uyumu, etik kurul başvurusunun/onayının olup olmaması, hasta seçiminin uygunluğu, çalışmanın yönteminin uygunluğu, istatistiksel yöntemin ve sonuçların belirtilmesi, bulguların uygun şekilde aktarılıp aktarılmadığı, bulguların yeterince tartışılıp
tartışılmadığı, sonucun belirtilip belirtilmediği, tablo ve radyolojik görüntülerin uygunluğu, çalışmanın klinik ve bilimsel önemi gibi kriterlere göre değerlendirilecektir. Özetlerin bu durum göz önünde bulundurularak yazılması önerilmektedir.

Tüm araştırma yazıları için Etik Kurul başvurusu/onayı bilimsel gerekliliktir ve yazarların sorumluluğundadır. Etik kurul başvurusunun/onayının olup olmaması çalışmanın kabulü veya reddi için ön koşul ya da gerekçe değildir; ancak Bilimsel Kurul araştırma yazıları için Etik Kurul onayının alınmasını özellikle önermektedir. Etik kurul başvuru/onay tarihi ve sayısı (varsa) yazıda belirtilmelidir. “Olgu Sunumu” ve “Resimlerle Bir Konu” kategorilerindeki bildiri özetleri için etik kurul başvurusu/onayı gerekmez.

“Olgu Sunumu” özetleri “Giriş ve Amaç, Olgu Sunumu, Tartışma ve Sonuç” şeklinde yapılandırılmalıdır. “Olgu Sunumu” başlığı altında gönderilen özetler hakemler tarafından; yazım kurallarına uyum, radyolojik görüntülerin çalışmaya katkısı, çalışmanın eğiticilik ve bilimsel düzeyi gibi kriterlere göre değerlendirilecektir. Özetlerin bu durum göz önünde bulundurularak yazılması önerilmektedir.

“Resimlerle Bir Konu” özetleri “Giriş ve Amaç, Olgular, Tartışma ve Sonuç” şeklinde yapılandırılmalıdır. “Resimlerle Bir Konu” başlığı altında gönderilen özetler hakemler tarafından; yazım kurallarına uyum, radyolojik görüntülerin ve resim altyazılarının çalışmaya katkısı, çalışmanın klinik önemi ve eğiticilik düzeyi gibi kriterlere göre değerlendirilecektir. Özetlerin bu durum göz önünde bulundurularak yazılması önerilmektedir.

Tüm bildiri özetlerinde bildiri gönderim sisteminde belirtilen kısımda kaynaklara yer verilmelidir. Kaynaklar 1500 karakteri aşmamalıdır. Metinde kaynaklara ilgili yerlerde atıf yapılması unutulmamalıdır. Bildiri kitapçığının düzeni açısından, kaynaklar aşağıdaki örneklere uygun yazılmalıdır (Örnekler Diagnostic and Interventional Radiology dergisinin “Yazarlara Açıklamalar” sayfasından alıntılanmıştır):

A) Yayın: Economopoulos KJ, Brockmeier SF. Rotator cuff tears in overhead athletes. Clin Sports
Med. 2012;31(4):675-692.

B) Kitap Bölümü: Fikremariam D, Serafini M. Multidisciplinary approach to pain management. In:
Vadivelu N, Urman RD, Hines RL, eds. Essentials of Pain Management. New York, NY: Springer New
York; 2011:17-28.

C) Tek Yazarlı Kitap: Patterson JW. Weedon’s Skin Pahology. 4th ed. Churchill Livingstone; 2016.

D) Web Sitesinden Alıntı: International Society for Infectious Diseases. ProMed-mail. Erişim tarihi: 10
Şubat 2016, http://www.promedmail.org

E) Kongre Kitapçığı: Morales M, Zhou X. Health practices of immigrant women: indigenous knowledge in an urban environment. Sunulan Kongre: 78th Association for Information Science and Technology Annual Meeting; November  6-10; 2015; St Louis, MO. Erişim tarihi: 15 Mart 2016, https://www.asist.org/files/meetings/am15/proceedings/openpage15.html

Bildiri özetleri sisteme yüklenirken sunulan bildiriyi açıklayıcı özellikte en az 2 en fazla 10 resim (ve/veya tablo) sisteme yüklenmelidir. Resimler ve (ekran çıktısı alınması yoluyla) tablolar JPEG, PNG şeklinde sisteme aktarılmalıdır. Yüklenen resimlerde hasta, hastane bilgisi yer almamalıdır. Resimler; Resim 1, Resim 2 vb. şeklinde adlandırılmalı, resimlerdeki kritik bulguların gösterilmesi için gerekirse ok, okbaşı, vb. belirteçler kullanılmalıdır. Tablo veya resimlerle ilgili altyazılar başvuru ekranında uygun yere (“Açıklama” olarak belirtilen kısım) yazılmalıdır. Bildiri metninde resim ve tablolara ilgili kısımda atıf yapılmalıdır.

Bildiri özetleri sisteme yüklenirken anahtar kelimeler “Medical Subject Headings –MeSH” dizininden seçilmelidir. Anahtar kelimeler Türkçe olmalıdır.

Kongre sonunda, kabul edilmiş bildirilerin özetleri “Bildiri Kitabı” ismiyle e-kitap olarak yayımlanacaktır. Özet metinleri, yazarların gönderdiği şekliyle, yazım kuralları açısından herhangi bir düzeltme yapılmadan basılacaktır. Dolayısıyla; özetlerin, bu yönergede belirtilen kurallar çerçevesinde, uygun bir dille yazılması ve sisteme yüklenmesi önemlidir ve yazarların sorumluluğundadır.

Bildiri gönderimi öncesi, konu ile ilgili temel kuralları hatırlamak açısından, 19.02.2025 tarihinde düzenlenen, Prof. Dr. Berna Oğuz’un konuşmacı olarak yer aldığı “TÜRKRAD Kongresine Bildiri Kabul Ettirmenin Gizli Şifreleri” isimli webinarı izleyebilirsiniz.
https://vimeo.com/1064375335?share=copy#t=0

BİLDİRİ ÖZETLERİNİN DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Bildiri özetleri hakemler tarafından değerlendirildikten sonra bildirilerin kabul edilip edilmediği yazarlara elektronik posta yolu ile bildirilecektir.

ÖZETLERİ KABUL EDİLEN POSTER BİLDİRİLER İLE İLGİLİ ÖNEMLİ UYARI
Özetleri kabul edilmiş poster bildiriler, tamamlanmış metin olarak, 20 Eylül 2025 tarihine kadar sisteme yüklenmiş olmalıdır. Kongre sırasında dijital ortamda sunulacak olan metinler tamamlanmış metinler olacaktır. Belirtilen süre içerisinde sisteme yüklenmemiş olan poster bildirilerin özetleri, “Bildiri Kitabı”nda yer almayacaktır.

BİLDİRİ SAHİPLERİNİN KONGRE KAYDI İLE İLGİLİ ÖNEMLİ UYARI
Sözlü bildiriler için bildiriyi sunacak olan yazarın, poster bildiriler için yazar listesinde yer alan en az bir yazarın en geç 20 Eylül 2025 tarihine kadar kongre kaydı yapılmış olmalıdır. Bu tarihten önce kayıt yaptırmamış olan yazarların bildiri özetleri (TRD Yönetim Kurulu kararı gereğince) “Bildiri Kitabı”nda yer almayacaktır.